VCA software: software tools beheersen veiligheidsrisico's
VCA en software: wat kan je er mee
VCA, een afkorting voor VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. Dit vraag om handige software omdat het zoveel omvattend is. Zo is de VCA vragenlijst bedoeld om de eigen organisatie te beoordelen op de zorg voor veilig, gezond en milieubewust werken. De RIE - risico inventarisatie en evaluatie - is een van de vragen in de VCA vragenlijst. Heb je een RIE opgesteld, zijn risico's in kaart gebracht en heeft uiteindelijk een veiligheidskundige de RIE beoordeeld. Veel spreekt voor zich, maar misschien is nog wel het meest lastige het actueel houden van de RIE. Een checklist is dan handig, maar integratie in een managementsysteem geeft meer borging. Als documentatie omtrent VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) moet worden geupdate, meteen alle risico's herbeoordelen en kijken of de maatregelen effectief zijn.
De registraties en veiligheidschecks gebeuren meestal in het veld, weg van de bureaus met beeldschermen. Software of apps die werken op mobiele device als tablet en smartphone zijn dan een uitkomst. De verzamelde gegevens moeten vervolgens weer centraal beschikbaar zijn voor analyse, 'bewijsvoering' en verdere verwerking.
Zo enkele voorbeelden hoe met VCA software flinke sprongen voorwaarts te maken zijn anno nu.
Risicomanagement
Onderstaande risicomanagement methode is veelgebruikt. Door deze in software tooling onder te brengen is het veel makkelijker om het (samen!) binnen de eigen organisatie uit te voeren.
Inventariseren van alle (RIE relevante) processen en bedrijfsmiddelen binnen de eigen organisatie.
Per proces worden risico's in kaart gebracht. Handig is om samen (in een risicocarrousel) met verschillende disciplines, vanuit verschillende invalshoeken risico's te analyseren en te beoordelen
De uitkomst van deze stap is een classificatie van de risico's. Zowel de kans op optreden als de impact van optreden wordt ingeschat op een schaal van 1 tot 5.
De uitkomst van deze stap is een overzicht van risico’s op een schaal van I tot IV, volgens onderstaande tabel in kleuren aangegeven. Hiermee wordt duidelijk in beeld gebracht welke risico’s verwaarloosbaar zijn, acceptabel of onacceptabel hoog zijn.
De geïdentificeerde risico’s worden vergeleken met de vastgestelde acceptatiecriteria. Voldoen de risico's niet aan de gestelde acceptatiecriteria dan dienen passen maatregelen te worden genomen: vermijden, verminderen / mitigeren, overdragen of accepteren.
De behandeling van de risico’s met beschreven maatregelen wordt vastgelegd in een risicobehandelplan. Het risicobehandelplan is het overzicht voor de follow-up van de uit te voeren maatregelen. Hierin wordt later ook de effectiviteit van de maatregelen vastgelegd.
Van alle risico’s moet het restrisico na behandeling worden geaccepteerd door de (hoger) management
Risico-analyse in managementsysteem
Structurering in een managementsysteem geeft dan grote voordelen.
Klik voor een impressie op onderstaande video van de module RiskManagement, onderdeel van het kwaliteitsmanagement systeem Proware of probeer het NU. In 60 seconden staat alles online.