Tooling voor een kennisbank
Voor een kennisbank is allereerst een database vereist, waarin de 'kennis' kan worden opgeslagen. Daarnaast moet de 'kennis' toegankelijk zijn, gestructureerd kunnen worden opgeslagen en doorzoekbaar zijn. Eigenschappen die de te gebruiken tooling moet bezitten. Voor een optimaal gebruik zijn er nog wat extra's nodig, waarvan hieronder enkele voorbeelden.
- krachtige zoekmachine: full text search, weging locatie zoekwoord(en), weging frequentie voorkomen zoekwoord(en), weging intensiteit gebruik
- labelling van documentatie en structurering obv deze labelling
- filtering van zoekresultaten
- (visuele) weergave van zoekresultaat binnen context
- afdwingen van een procedure werkwijze (beslisbomen)
Beslisbomen
Om de juiste werkwijze of oplossing toe te passen op een vraag of probleem hebben veel organisaties een vaste aanpak. Vaak is deze aanpak gebaseerd op jarenlange ervaring, bedrijfseigen 'kennis' dus. Met gelaagde schema-structuren is een beslisboom vast te leggen die bijvoorbeeld eindigt in een beschrijving van de oplossing.
Context
Voor het goed toepassen van 'kennis' is inzicht in de context belangrijk. Het is een groot voordeel als de tooling daarbij helpt. Je zoekt op een woord en in het zoekresultaat komt de beslisboom naar voren met het document / de documenten waarin het zoekwoord staat. De context is daarmee duidelijk.
Met Proware kan zowel een kwaliteitsmanagement systeem als een kennisbank worden opgezet. Daarvoor zijn aparte features mogelijk Apart dan wel geïntegreerd.
Weten hoe Proware werkt: Probeer Nu.
Nog inhoudelijke vragen? Neem contact op.