checklist HACCP checklijst

Checklist HACCP

Uit het kenniscentrum van Metaware.
Zoekwoorden:
Checklijst HACCP, checklist, handboek HACCP, managementsysteem, beleid, deskundigheid, bewaren, hygiene, opwarmen, consumeren, levensmiddelen, HACCP certificaat

Een kort overzicht waaraan een managementsysteem voor HACCP aan moet voldoen en welke tooling daarvoor snel voorhanden is.

 

HACCP, wat is het?

HACCP, afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Anders gezegd, een managementsysteem obv een gevarenanalyse en opgestelde kritische beheerspunten. Het is een preventief systeem gebaseerd op een aantal principes: gevaren herkennen, Critical Control Points (CCP's) vaststellen, een norm voor CCP's vaststellen, deze CCP's monitoren en bewaken. Alles vervolgens documenteren en registreren.


Praktische checklist

Los van alle dikke white papers is onderstaand (niet volledige) overzicht een praktische HACCP checklijst, om snel van start te gaan.

Deskundigheid 

  • Hoe is hygiënisch en voedselveilig handelen geïmplementeer?
  • Hoe is de kennisoverdracht?
  • Waar kun je de Hygiënecode vinden?
     

Bewaren van levensmiddelen

  • Wat is vastgesteld over de houdbaarheidstermijn van producten?
  • Wat doe je als de houdbaarheidsdatum is
  • verstreken?
  • Weet je de houdbaarheid van producten
  • na openen? 
  • Welke temperatuur dient de koelkast te
  • hebben en welke temperatuur de vriezer?
  • Worden deze instructies ook opgevolgd?
  • Hoe vaak wordt de temperatuur van
  • de koelkast en vriezer gecontroleerd? 


Hygiënische werkwijze en persoonlijke hygiëne

  • Hoe vaak worden vaatwasdoekjes,
  • hand- en theedoeken verschoond?
  • Hoe worden deze gewassen?
  • Wat zijn de instructies m.b.t.
  • persoonlijke hygiëne (handen wassen,
  • sieraden, wondjes)
  • Worden deze instructies ook opgevolgd?


Voorbereiden

  • Hoe moeten producten ontdooid worden?
  • Worden deze instructies ook opgevolgd?
  • Welke instructies zijn er voor het werken
  • met rauw voedsel (bijv. groente en vlees)?
  • Waarom zijn deze instructies belangrijk?
  • Worden deze instructies ook opgevolgd?
     

Opwarmen, serveren en consumeren

  • Wat is de minimum temperatuur van
  • warme gerechten als deze geserveerd
  • worden?
  • Wordt deze instructie ook opgevolgd?
  • Wat zijn de instructies bij het opwarmen
  • van gerechten?
  • Worden deze instructies ook opgevolgd?

Managementsysteem 

Om de eigen HACCP aanpak aantoonbaar en beheersbaar te maken is een managementsysteem onmisbaar. Het managementsysteem Proware is praktisch en snel inzetbaar. Wilt het direct zelf gebruiken, klik dan hier.
 

Klik voor een impressie op onderstaande video.

Online workflow formulieren, voor alle registraties

Registraties van CCP's zijn een vereiste. Met formulierensysteem Infoware kan dit praktisch en snel, vanaf je desktop, tablet of smartphone. Wil het direct zelf gebruiken, klik dan hier.

 

Klik voor een impressie op onderstaande video.

 

Demo versies:

Log automatisch in bij één van de demo systemen en ervaar hoe het werkt.

Demo - Infoware

Meteen beginnen

Wil je meteen beginnen? Je kunt ons managementsysteem platform in 60 seconden online zetten voor een 30-dagen proef. Gebruik hiervoor de Probeer nu knop

Wil je eerst meer weten, klik dan op contact en geef eventueel aan of je specifieke aandachtspunten hebt. Via schermdeling kunnen we je een demonstratie geven. Je krijgt dan een goed beeld van de werking van de applicaties en je vragen kunnen direct beantwoord worden. 
Of is het meer inhoudelijk? Geen probleem, de medewerkers van Metaware of anders de business partners staan klaar om je vragen te beantwoorden.