Checklist HACCP
Uit het kenniscentrum van Metaware.
Zoekwoorden: Checklijst HACCP, checklist, handboek HACCP, managementsysteem, beleid, deskundigheid, bewaren, hygiene, opwarmen, consumeren, levensmiddelen, HACCP certificaat
Een kort overzicht waaraan een managementsysteem voor HACCP aan moet voldoen en welke tooling daarvoor snel voorhanden is.
HACCP, wat is het?
HACCP, afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Anders gezegd, een managementsysteem obv een gevarenanalyse en opgestelde kritische beheerspunten. Het is een preventief systeem gebaseerd op een aantal principes: gevaren herkennen, Critical Control Points (CCP's) vaststellen, een norm voor CCP's vaststellen, deze CCP's monitoren en bewaken. Alles vervolgens documenteren en registreren.
Praktische checklist
Los van alle dikke white papers is onderstaand (niet volledige) overzicht een praktische HACCP checklijst, om snel van start te gaan.
Deskundigheid
- Hoe is hygiënisch en voedselveilig handelen geïmplementeer?
- Hoe is de kennisoverdracht?
- Waar kun je de Hygiënecode vinden?
Bewaren van levensmiddelen
- Wat is vastgesteld over de houdbaarheidstermijn van producten?
- Wat doe je als de houdbaarheidsdatum is
- verstreken?
- Weet je de houdbaarheid van producten
- na openen?
- Welke temperatuur dient de koelkast te
- hebben en welke temperatuur de vriezer?
- Worden deze instructies ook opgevolgd?
- Hoe vaak wordt de temperatuur van
- de koelkast en vriezer gecontroleerd?
Hygiënische werkwijze en persoonlijke hygiëne
- Hoe vaak worden vaatwasdoekjes,
- hand- en theedoeken verschoond?
- Hoe worden deze gewassen?
- Wat zijn de instructies m.b.t.
- persoonlijke hygiëne (handen wassen,
- sieraden, wondjes)
- Worden deze instructies ook opgevolgd?
Voorbereiden
- Hoe moeten producten ontdooid worden?
- Worden deze instructies ook opgevolgd?
- Welke instructies zijn er voor het werken
- met rauw voedsel (bijv. groente en vlees)?
- Waarom zijn deze instructies belangrijk?
- Worden deze instructies ook opgevolgd?
Opwarmen, serveren en consumeren
- Wat is de minimum temperatuur van
- warme gerechten als deze geserveerd
- worden?
- Wordt deze instructie ook opgevolgd?
- Wat zijn de instructies bij het opwarmen
- van gerechten?
- Worden deze instructies ook opgevolgd?